#fødetryne

Denne reklamen henger på senteret der jeg trener. Det har slått meg når jeg har passert den at det «trynet» har jeg sett mange ganger før; på fødestua! Det er jo egentlig ganske opplagt; å føde er vel den hardeste treningsøkta de fleste av oss gjennomfører. For min del, selv om jeg er glad i å kjenne på pulstopper og melkesyre, vil jeg aldri komme i nærheten av å presse kroppen min slik den ble under fødslene. Og det er kanskje like greit; å føde er jo ikke noe en skal drive med flere ganger i uka!

Andre likhetstrekk som utpeker seg på «gymmen» er lydene. Stønning, pressing, pesing, sukking. Selv om det i styrkerommet stort sett er mennene som kommer med lydene, i motsetning til på fødestua…. Hardt arbeid krever lyder! Noen kommer uten at en registrerer det, og er ofte nyttige redskap for å gi jordmor en pekepinn på hvor du er i fødselen. Andre ganger er det bare deilig å komme med ett skikkelig aagh!! Enten du nå kjenner på at den ria var deilig å bli ferdig med, eller du strever med en knebøy og 70 kg på nakken. 

Hardt arbeid krever også fokus. Jeg er så heldig å være del av en treningsgjeng som møtes regelmessig. Det er alltid god stemning, mye lått og løye. Men når vi er midt i ei hard økt, er det lukkede, fokuserte fjes over hele rekka. Ett og annet «bra jobba!» ellers er det helt taust. Alle har nok med seg selv. Slående likhet til en kvinne under ri. Dette fokuset kommer stort sett helt naturlig enten du føder eller trener. Det finnes også ulike metoder du kan øve inn og benytte for å holde fokuset. For meg og trening er det telling som hjelper. Noen ganger skal en gjøre ett visst antall repetisjoner og da sier tellingen seg selv. Andre ganger er det kanskje 1 minutt som gjelder, og da teller jeg i vei, situps, burpees eller hva det skulle være. Jeg har gjort det så mange ganger at det går helt automatisk og hjelper meg veldig til å holde fokus og gjennomføre øvelsen. Det å øve seg er en ganske god ide og gir et godt redskap til når det virkelig gjelder. Mine gode kolleger på Mamastork, Grethe og Ragna, er veldig opptatt av dette, og har gjort et fantastisk godt redskap tilgjengelig for gravide Rogalands-kvinner gjennom «Smertefri fødsel». Dette er en metode utviklet av danske Anja Bay som gir konkrete teknikker du kan bruke, med fokus på å øve seg allerede i svangerskapet, slik at dette går av seg selv under fødsel. Sjekk ut: https://www.babyverden.no/fodsel/foedselsforberedelser/dette-er-smertefri-fodsel/

Så er det svette kropper, smilende, rødsprengte fjes og glade utrop når en når målet sitt. Klapp på skulderen, «knallbra jobba», «du er snart i mål», støtte, oppmuntring, samhold. For å føde trenger du (heldigvis) ikke noensinne ha satt dine bein i ett treningsstudio, på en fotballbane, ikke i ett par joggesko engang. Kroppen din kan, du kan, uansett!