Ofte stilte spørsmål

– Ja, du er velkommen til å ha med deg partner eller andre personer. Vanligvis har vi ingen begrensning på hvor mange, men i disse koronatider er du velkommen til å ha med den 1 person. Har du/dere små barn og det er vanskelig å finne barnepass, kan også disse bli med. Barn blir ofte fort utålmodige og har ikke så mye igjen for å være med på ultralyd, så bestikkelser anbefales å ta med.

– Ultralyd er et godt redskap for å få informasjon og kan brukes gjennom hele svangerskapet. Tidspunktet kommer an på hva du ønsker med undersøkelsen. Noen vil se at det er liv så tidlig som mulig. Det kan du gjøre allerede fra uke 7 av svangerskapet. Ønsker du informasjon om anatomi, nakke, hjerte, og bekreftelse på at det ser ut til at fostret har utviklet seg normalt, er uke 12-13+6 et fint tidspunkt. Rutineultralyd gjøres rundt uke 18-20, og senere i svangerskapet kan man gjøre målinger for å se hvordan fosteret vokser ut fra terminen som er satt, samt se på leie, fostervannsmengde og vitalitet.

– 3D/4D brukes også tidligere i svangerskapet, men ønsker du nærbilder av ansikt anbefales rundt uke 28-32, men dette er ikke noen absolutt grense. For å få gode bilder må det være godt med væske/fostervann rundt det man tar bilde av. Mot slutten av svangerskapet ligger ofte hodet godt nedi bekkenet og det blir mindre fostervann. Dermed blir forutsetningene for gode bilder dårligere, men det viktigste vil alltid være hvordan fosteret viser seg frem. Dermed kan en få gode bilder til og med på overtid, og ha mindre hell tidligere i svangerskapet. Uansett får du en vekstkontroll, og sjekk av fostervann, leie og vitalitet.

– Anbefaler rundt uke 24-28. Med tvillinger er det mye armer og bein som fort kan ligge i veien for bilder, så lurt å ikke komme for langt uti svangerskapet.

– Smertefri fødsel er en effektiv og seriøs fødselsforberedelse med helt konkrete fødeteknikker så du kan oppnå ro og kontroll når du skal bringe liv til verden. Dette tilbys av gode kollegaer på Mamastork, som holder til på loftet på Skagen 18. www.mamastork.no